Waarom CODESYS: de voordelen voor machinebouwers
Waarom zou elke machinebouwer over moeten stappen op het CODESYS programmeer platform? Dit open software ontwikkel platform is hét antwoord op de uitdagingen van hedendaagse machinebouwers. De vraag naar machines groeit niet alleen, de complexiteit van applicaties neemt toe en hierdoor speelt software een steeds groter wordende rol. Het wordt daarnaast ook steeds complexer om machines kostenefficiënt te ontwerpen en realiseren. In dit artikel leggen we uit waarom VARIODRIVE graag met CODESYS werkt en welke voordelen dit platform heeft voor machinebouwers.
CODESYS is een hardware onafhankelijk programmeerpakket voor de industriële automatisering. In de basis biedt dat twee voordelen; de machinebouwer heeft vrije keuze welke PLC hij kiest en de software engineer werkt altijd met dezelfde software, ongeacht de hardware. Voor VARIODRIVE is dit de belangrijkste factor geweest om voornamelijk met CODESYS te werken, wij willen onze klanten namelijk de oplossing bieden die het beste bij hun vraagstuk past.
“Wij zoeken in onze ontwerpen naar de best mogelijke combinaties van verschillende onderdelen om tot kostenefficiënte oplossingen te komen voor onze klanten. Zo kiezen wij voor minder uitdagende processen en aandrijfvraagstukken liever een minder krachtige PLC, om niet alleen aan de gestelde eisen te voldoen maar ook kostenefficiënt te bouwen. De software van CODESYS geeft ons de mogelijkheid om uiteenlopende componenten met elkaar te vergelijken en combineren.” – André de Lijser, Managing Director VarioDrive
Voor dit artikel ging VARIODRIVE in gesprek met Tim van Heijst van Extend Smart Coding , de CODESYS distributeur binnen de BeNeLux. Extend Smart Coding is onze partner als het gaat om het trainen en opleiden van de werknemers van machinebouwers in het werken met de CODESYS software. Samen zorgen we ervoor dat uw team niet alleen de optimale motion control oplossing in huis heeft maar deze ook zelf kan programmeren en onderhouden.
6 Redenen om voor CODESYS te kiezen
Maar er zijn meer voordelen die wat ons betreft voor CODESYS spreken:
- CODESYS is volgens de IEC 61131 standaard ontwikkeld, dat wil zeggen dat het werkt conform de PLC Open richtlijnen.
- De software is relatief eenvoudig om mee te werken, iedere (on)ervaren programmeur kan aan de slag met CODESYS.
- Instappen is ook eenvoudig wat betreft kosten, in de basis kost de software niets en kan je kosteloos programmeren, testen en simuleren.
- De software is multi-inzetbaar voor verschillende soorten oplossingen, waaronder PLC, motion control systemen en visualisatie.
- CODESYS is een all-in-one software ontwikkelplatform inclusief mogelijkheden voor grafische weergaven zoals voor een HMI-paneel, mogelijkheden om machineveiligheid op te zetten en de I/O te configureren.
- Ook veel geavanceerde mogelijkheden zijn volledig geïntegreerd in CODESYS, zoals een testmanager, versiebeheer tool en de mogelijkheid tot object georiënteerd programmeren.
Evolutie naar PLC open programmeren
De PLC Open standaardisering lichten wij graag verder toe, omdat wij verwachten dat deze standaardisering in de toekomst nog crucialer zal worden om te kunnen voldoen aan de veranderende eisen in de machinebouw.
In het verleden was een PLC praktisch een schakelkast tussen de actuator en de mechanische oplossing. Met een simpele if/then opdracht werd continue gecheckt of actie van de installatie vereist was. Maar naarmate de toepassingen complexer werden en de wens voor automatisering toenam veranderde ook de eisen aan PLC’s en programmeersoftware. Door het ontbreken van een standaard ontwikkelden fabrikanten elk hun eigen software voor het programmeren van de door hen ontwikkelde componenten. Het zorgde voor een ‘vendor lock-in’, een machinebouwer koos voor het programma en softwarepakket van één fabrikant en sloot daarmee de componenten van andere leveranciers praktisch uit. Maar applicaties en machines worden steeds complexer en tegelijkertijd wordt software steeds belangrijker, meer dan ooit beperkt een ‘vendor lock-in’ de machinebouwer én eindgebruiker.
[fl_builder_insert_layout id=11234]
PLC Open en de IEC 61131-3 standaard
De PLC Open en IEC 61131-3 standaardisering is ontstaan vanuit de behoefte aan een gebruiksvriendelijkere manier van programmeren voor PLC toepassingen. In de standaardisering is onder andere vastgelegd hoe je een structuur opzet, hoe variabelen gedeclareerd worden en welke programmeertalen gebruikt worden. Inmiddels zijn veel software programmeerpakketten die volgens de IEC 61131-3 geprogrammeerd kunnen worden maar dat geldt (nog) niet voor alle merken. Twee aanzienlijke voordelen van IEC 61131-3 standaard software zijn: 1. toegankelijk voor verschillende soorten programmeurs en 2. de mogelijkheid de programmatuur te exporteren vanuit één toepassing en deze te importeren in een andere toepassing.
“CODESYS biedt ons veel mogelijkheden in het ontwikkelproces en ontwerp van machines. We kunnen onderdelen van verschillende producenten aan elkaar koppelen om tot de juiste samenstelling te komen, er zijn veel communicatiemogelijkheden tussen systemen en we kunnen zelfs gedurende het ontwikkelproces nog eenvoudig wisselen van bijvoorbeeld PLC of b.v. servodrive systeem als dat nodig blijkt.” Roel van der Mark, Engineer bij VarioDrive
Voordeel CODESYS software bij kleinere machines en toepassingen
Bij kleinere machines is de PLC vaak een van de meest kostbare componenten. Als er bijvoorbeeld gebruik gemaakt kan worden van een minder krachtige – en dus meer economische – PLC heeft dit een aanzienlijk effect op de totale kostprijs van een applicatie. De vrije hardware keuze die CODESYS mogelijk maakt stelt machinebouwers in staat om te kiezen uit een veel bredere selectie componenten dan door één leverancier geleverd kan worden. Zeker bij kleinere applicaties die seriematig geproduceerd zullen worden is dit een belangrijk argument om voor CODESYS te kiezen.
Met CODESYS klaar voor de toekomst: object georiënteerd programmeren
Object georiënteerd programmeren (OOP) is één van de meer geavanceerde functionaliteiten binnen CODESYS, maar wel standaard beschikbaar. Dit wordt door het merendeel van de vergelijkbare softwarepakketten nog niet ondersteund.
Wat is object georiënteerd programmeren?
Object georiënteerd programmeren is een manier van programmeren waarbij de logica wordt opgedeeld rondom objecten, waardoor de code beheersbaar blijft en de verschillende onderdelen van de software minder impact op elkaar hebben. Een kleine wijziging in één onderdeel heeft daardoor niet meer zo snel een domino effect op de rest van de software en verlaagd daarmee de kans op ongewenste fouten of machine stilstand.
OOP is een complexere manier van programmeren die vooral in de IT veel wordt gebruikt maar de laatste jaren aan populariteit wint in de machinebouw. Door de integratie van OOP is CODESYS voor een zeer grote groep programmeurs aantrekkelijk, iedere programmeur met IT kennis kan direct met de software aan de slag om complexe applicaties te schrijven. Dit biedt machinebouwers nieuwe kansen, bijvoorbeeld in de samenwerking binnen de organisatie of met externe programmeurs. Een ervaren programmeur programmeert de bouwstenen voor aansturing van de samengestelde componenten, die vervolgens door een minder ervaren programmeur of engineer gebruikt kan worden in de applicatie. Daarnaast is de code dankzij de object structuur makkelijker reproduceerbaar en herbruikbaar in een andere applicatie.
De eerste stap richting starten met CODESYS
VARIODRIVE werkt nauw samen met machinebouwers aan de motion control van applicaties. Software is hierbij een steeds belangrijker wordend onderdeel. Wij vertellen u graag – aan de hand van praktijkvoorbeelden – hoe wij componenten en software combineren in vooruitstrevende en concurrerende machines en zorgen voor een snelle ontwikkeling en integratie. Neem via 0186-636280 contact op met ons team.